Potrawy z kurek
Autor: Poradopedia.pl | 14 August 2012 16:54
Tagi: gotowanie, grzyby, kuchnia, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Potrawy, z, kurek
Kurki to jedne z najlepszych grzybów - smaczne i aromatyczne. Mogą być dodatkiem do różnych potraw oraz ich bazą. Oto kilka pomysłów na dania z kurkami.
Jajecznica z kurkami
Składniki:
- 40 dag kurek;
- 8 jajek;
- 2 łyżki masła;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Masło rozgrzewamy na patelni, a następnie wrzucamy obgotowane lub surowe kurki - podsmażamy.
- Jajka wybijamy do miseczki; przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, po czym wlewamy na patelnię i smażymy do momentu ścięcia się jajek.
Sałatka z kurek
Składniki:
- 40 dag kurek;
- 2 pomidory;
- 1 cebula;
- 1/3 szklanki majonezu;
- 4 łyżki śmietany;
- 2 łyżki musztardy;
- natka pietruszki;
- sól.
Sposób przygotowania:
- Kurki czyścimy i obgotowujemy w osolonej wodzie.
- Grzybki kroimy na kawałki, a jeśli są małe - zostawiamy w całości.
- Pomidory kroimy w kostkę, a cebulę siekamy.
Sos - majonez mieszamy ze śmietaną, musztardą i natką pietruszki. Polewamy sałatkę.
Kurki w śmietanie
Składniki:
- 40 dag kurek;
- 6 dag masła;
- 1 cebula;
- 120 ml słodkiej śmietanki 18%;
- 1 łyżeczka mąki;
- 1 łyżeczka posiekanego koperku;
- sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny;
- woda.
Sposób przygotowania:
- Kurki myjemy, kroimy i dusimy na maśle pod przykryciem.
- Cebulę kroimy w półplastry - szklimy na oleju, ciągle mieszając.
- Dodajemy obsmażone grzybki. Wlewamy tyle wody, by powstał aromatyczny sos - przyprawiamy i wsypujemy koperek. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5-10 minut.
- Śmietankę mieszamy z mąką i rozprowadzamy w gorącym sosie kurkowym. W razie potrzeby dodajemy odrobinę gorącej wody.
- Podajemy z makaronem lub ziemniakami.
Risotto z kurkami i świeżymi pomidorami
Składniki:
- 10 dag kurek;
- 1,5-2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego;
- 4 łyżki masła;
- 3 łyżki drobno posiekanej cebuli;
- 10 dag ryżu;
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina;
- miąższ (bez soku i pestek) z 1 pomidora;
- 4 łyżki tartego parmezanu + do podania;
- 2 ząbki czosnku;
- listki z 1 gałązki rozmarynu;
- 1 łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Kurki płuczemy i dokładnie osuszamy. Najmniejsze grzybki odkładamy, a resztę siekamy w drobną kostkę. Bulion gotujemy na małym ogniu.
- W szerokim garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła i szklimy cebulę. Dodajemy posiekane kurki i smażymy jeszcze przez pół minuty. Dodajemy ryż i smażymy mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem (przez ok. minutę). Wlewamy wino i odparowujemy.
- Wlewamy porcję bulionu (ok. 1/2 szklanki) i gotujemy na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dolewamy bulion, w miarę jak ryż będzie go wchłaniał - gotujemy tak przez ok. 20 minut. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodajemy pomidory.
- Zdejmujemy z ognia; dodajemy parmezan i 2 łyżki masła - mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Na 1 łyżce masła podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek wraz z rozmarynem. Dodajemy resztę kurek i smażymy przez ok. 2 minuty, stale mieszając. Na koniec dodajemy 1 łyżkę oliwy.
- Risotto wykładamy na talerze. Dodajemy kurki z patelni i posypujemy parmezanem.
Kasza gryczana z kurkami i pestkami słonecznika
Składniki:
- 2 garście kurek;
- 10 dag kaszy gryczanej;
- 1 kostka bulionu grzybowego lub warzywnego;
- 1 cebula;
- 2 łyżki oliwy;
- 2 łyżki masła;
- 1 łyżka tartego parmezanu;
- 3 łyżki pestek słonecznika;
- sól i pieprz.
Dodatki: garść kiełków słonecznika oraz chleb żytni ze słonecznikiem.
Sos - 1/2 szklanki śmietanki 18% i 2 łyżki posiekanego koperku.
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotujemy przez 15 minut w wodzie z bulionem, a następnie przesypujemy do miski. Na suchej patelni rumienimy pestki słonecznika - dodajemy do kaszy.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Lekko rumienimy na 1 łyżce oliwy, a następnie mieszamy z kaszą.
- Kurki myjemy i osuszamy (większe kroimy, a mniejsze pozostawiamy w całości). Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wkładamy kurki - solimy. Smażymy przez kilka minut od czasu do czasu mieszając, w połowie dodając masło. Dodajemy do kaszy; mieszamy z parmezanem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Na patelnie, na której smażyły się grzybki wlewamy śmietankę; doprawiamy solą i pieprzem; zagotowujemy na małym ogniu. Dodajemy koperek, a kiedy sos zgęstnieje - przelewamy do dzbanuszka.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy do niego kaszę z dodatkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy przez ok. 15 minut.
- Przed podaniem kaszę posypujemy kiełkami słonecznika. Podajemy z chlebem żytnim ze słonecznikiem oraz z koperkowym sosem śmietankowym.
Pierogi z cielęciną i kurkami
Składniki na ciasto pierogowe:
- 50 dag mąki pszennej;
- ok. 400 ml chłodnej wody;
- 1/2 łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 50 dag cielęciny;
- 40 dag kurek;
- 2 cebule;
- 1 marchewka;
- 1 pietruszka;
- 1 jajko;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Nadzienie: Mięso płuczemy i kroimy na 4 części. Gotujemy na parze przez ok. 1 godzinę (aż będzie miękkie). Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy pokrojone warzywa - gotujemy do miękkości. Aby uzyskać bulion mięsny, przekrojone na pół mięso gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 1,5 godziny (na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy całe warzywa). Mięso z bulionu będzie bardziej suche niż to ugotowane na parze.
- Kurki płuczemy, osuszamy, większe kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę; dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy kurki i smażymy przez ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając (cała woda z kurek powinna wyparować). Połowę kurek siekamy w drobną kostkę, a resztę pozostawiamy w całości.
- Ugotowane mięso razem z warzywami mielimy w maszynce do mięsa. Podobnie postępujemy z połową nieposiekanych kurek. Do zmielonego farszu dodajemy posiekane grzybki, jajko oraz sól i pieprz do smaku - mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy lub trochę bulionu cielęcego, jeśli farsz okaże się za suchy.
- Ciasto pierogowe: Mąkę przesiewamy na stolnicę, a następnie robimy w niej zagłębienie i wsypujemy sól. Stopniowo dodajemy wodę. Kiedy ciasto będzie miękkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.
- Przed lepieniem pierogów ciasto wyrabiamy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Szklanka wycinamy kółka, nakładamy po łyżce farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy partiami, wrzucając je na wrzącą i osoloną wodę. Wyjmujemy łyżką cedzakową tuż po wypłynięciu na wierzch.
- Podajemy prosto z wody lub odsmażane - ze skwarkami i cebulą, roztopionym masłem lub śmietaną.
SMACZNEGO!!!