Sałatki owocowe - przepisy
Autor: Poradopedia.pl | 19 July 2012 12:08
Tagi: owoce, przepisy, sałatki, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Sałatki, owocowe, -, przepisy
Przepisów na sałatkę owocową jest całe mnóstwo. Mamy pełną dowolność przy wyborze składników, przy czym sałatka nie powinna być ani zbyt słodka, ani zbyt kwaśna. Oto przepisy.
Sałatka owocowa z galaretką
Składniki:
- 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym;
- 1 kg truskawek;
- 3 nektarynki;
- 1 mango;
- 1 papaja lub inny egzotyczny owoc;
- sok z 1 cytryny;
- 2 łyżki jasnego, płynnego miodu.
Sposób wykonania:
- Galaretkę przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu i odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężała.
- Wszystkie owoce płuczemy i delikatnie osuszamy.
- Truskawki siekamy w grube plasterki, zostawiając 12 sztuk do dekoracji.
- Nektarynki kroimy w piórka, a resztę owoców w grubą kostkę.
- Kiedy galaretka zastygnie, wyjmujemy ją ostrożnie z naczynia i kroimy w taką samą kostkę jak owoce.
- Do papierowych lub szklanych kubeczków nakładamy po trochu każdego składnika sałatki, ozdabiając brzeg naczynia truskawką.
- Każdą porcje skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z miodem i natychmiast podajemy.
Sałatka owocowa z arbuzem w roli głównej
Składniki:
- 1 arbuz;
- 4 morele;
- 2 kiwi;
- 5 mandarynek;
- 2 banany;
- kiść jasnych i ciemnych winogron;
- 20 dag malin;
- cukier puder.
Sposób wykonania:
- Arbuza kroimy na pół, łyżeczką wycinamy kuleczki z miąższu i układamy je na talerzu. Przy skórce zostawiamy ok. 1 cm miąższu, aby od środka pozostał czerwony.
- Winogrona kroimy na połówki, a obrane kiwi w trójkątne kawałki. Podobnie robimy z bananami. Maliny dokładnie płuczemy, a mandarynki obieramy i kroimy na drobniejsze części. Morele dzielimy na połówki i kroimy w trójkąty.
- Wszystkie owoce wrzucamy do miski, posypujemy kilkoma łyżkami cukru pudru i mieszamy, aż wydzieli się z nich przezroczysty lukier. Tak przygotowane owoce nakładamy do wydrążonego arbuza.
- Przed podaniem, całość skrapiamy sokiem z cytryny.
Sałatka z owoców tropikalnych
Składniki:
- 1 ananas;
- 3 banany;
- 2 pomarańcze;
- 2 owoce liczi;
- 1 cytryna;
- 1 łyżka cukru.
Sposób wykonania:
- Ananasa kroimy wzdłuż, łącznie z liści. Wyjmujemy miąższ i kroimy na kawałki.
- Z cytryny i jednej pomarańczy wyciskamy sok.
- Obrane banany kroimy w plasterki.
- Liczi oraz drugą pomarańczę obieramy i kroimy w ćwiartki.
- Wszystkie owoce mieszamy i przekładamy do wydrążonych połówek ananasa.
- Każdą porcję skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem.
Francuska sałatka owocowa
Składniki:
- 1/2 kg wiśni;
- 3 gruszki;
- 5 łyżeczek soku cytrynowego;
- 4 łyżki cukru pudru;
- 2 łyżki likieru owocowego;
- 3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wiśniowym;
- 8 wafli lub makaroników orzechowych.
Sposób wykonania:
- Gruszki obieramy, kroimy w paski i skrapiamy sokiem cytrynowym.
- Wiśnie drylujemy i dodajemy do gruszek.
- Do owoców dodajemy cukier i alkohol, delikatnie mieszamy.
- Podajemy w miseczkach, z waflem, makaronikiem lub biszkoptem.
Owocowa sałatka ze śliwkami
Składniki:
- 6 śliwek;
- 3 nektarynki;
- kiść winogron;
- 2 gruszki;
- 2 jabłka;
- 1/2 szklanki malin;
- 2 łyżki płynnego miodu.
Sposób wykonania:
- Wszystkie owoce myjemy. Śliwki kroimy na połówki, a nektarynki na cząstki. Jabłka i gruszki kroimy w kostkę.
- Owoce przekładamy do salaterki, dodajemy maliny i winogrona.
- Sałatkę polewamy miodem i delikatnie mieszamy.
Pikantna sałatka owocowa
Składniki:
- 4 pomarańcze;
- 4 banany;
- 2 słodkie jabłka;
- 2 łyżeczki soku z cytryny;
- imbir w proszku;
- chili w proszku;
- cynamon w proszku;
- oliwa z oliwek (extra virgin).
Sposób wykonania:
- Jabłka obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do nich pokrojone w plasterki banany, a także pokrojone na małe cząstki pomarańcze.
- Całość polewamy sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę cynamonu, chili oraz imbiru.
- Na koniec dodajemy łyżkę oliwy i mieszamy.
- Wstawiamy na godzinę do lodówki.
- Podajemy z waflami.
Sałatka owocowo-miętowa
Składniki:
- 1 kg truskawek;
- 1 świeży ananas lub puszka ananasów w syropie;
- 1 zielony melon;
- kilka listków świeżej mięty.
Sposób wykonania:
- Umyte truskawki kroimy na połówki.
- Obranego melona i ananasa kroimy w niedużą kostkę.
- Listki mięty płuczemy i rwiemy na małe kawałeczki.
- Pokrojone owoce mieszamy z listkami mięty w szklanym naczyniu.
- Sałatkę podajemy schłodzoną.
Sałatka owocowa z ryżem
Składniki:
- 10 dag ryżu;
- 2 szklanki maślanki;
- 2 mandarynki;
- 1 czerwony grejpfrut;
- 1 nektarynka;
- 1 brzoskwinia;
- 2 kiwi;
- 4 plastry ananasa;
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki cukru waniliowego;
- 1/2 cytryny;
- 3 łyżeczki żelatyny;
- kilka kostek czekolady.
Sposób wykonania:
- Ugotowany na sypko ryż mieszamy z masłem.
- Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody, podgrzewając na wolnym ogniu.
- Żelatynę dodajemy do maślanki wymieszanej z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
- Całość łączymy z ryżem, przekładamy do foremek i wstawiamy do lodówki.
- Mandarynki i grejpfruta dzielimy na cząstki, a plastry ananasa kroimy na pół.
- Miąższ brzoskwini i nektarynki kroimy w ósemki.
- Obrane kiwi kroimy w plastry.
- Schłodzony ryż wykładamy na talerze, a wokół niego układamy owoce.
- Sałatkę posypujemy startą czekoladą.
Sałatka owocowa z białym winem
Składniki:
- dowolnie wybrane owoce sezonowe;
- wytrawne białe wino;
- sok z cytryny;
- cukier.
Sposób wykonania:
- Cukier rozpuszczamy w winie, dodajemy sok z cytryny (sos musi być intensywnie słodko-kwaśny).
- Sos mieszamy z owocami i odstawiamy do lodówki, aby sałatka się przegryzła.
- Zamarynowane w ten sposób owoce możemy podać w formie deserowych szaszłyków.
SMACZNEGO!!!