Jagody w roli głównej - przepis na domowe jagodzianki
Autor: Poradopedia.pl | 30 June 2012 09:56
Tagi: jagodniki, jagody, jagodzianki, owoce sezonowe, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jagody, w, roli, głównej, -, przepis, na, domowe, jagodzianki
Przedstawiamy niezawodny przepis na puszyste i bardzo aromatyczne bułeczki z jagodowym nadzieniem.
Składniki (na ok. 15 sztuk)
Zaczyn:
- 7 g suchych lub 20 g świeżych drożdży,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/4 łyżeczki cukru.
Ciasto:
- 120 g masła,
- 3/5 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 żółtka,
- cukier waniliowy,
- łyżka skórki z cytryny,
- 1/4 łyżeczki soli.
Nadzienie: 25 dag jagód oraz 3/4 szklanki cukru.
Do posmarowania bułeczek: żółtko i cukier.
Sposób wykonania:
- Drożdże, mąkę i cukier rozpuszczamy w letnim mleku i dokładnie mieszamy. Garnek z zaczynem owijamy plastikową folią i odstawiamy na 30 minut.
- W dużej misce ubijamy masło, stopniowo dodajemy cukier, a następnie zaczyn. Na mniejszych obrotach miksera dodajemy: żółtka, mleko, mąkę, skórkę cytrynową, wanilię oraz sól.
- Kiedy ciasto będzie gładkie, formujemy je w kulę i owijamy plastikową folią wysmarowaną masłem. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na części i z każdej robimy placuszek, który wypełniamy jagodami wymieszanymi z cukrem. Uformowane bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy z wierzchu cukrem.
- Jagodzianki pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut lub do czasu, gdy się zarumienią.
SMACZNEGO!!!