Ciasto z truskawek - najsmaczniejsze przepisy na ciasto z truskawkami
Autor: Poradopedia.pl | 23 June 2012 11:01
Tagi: ciasta, desery, truskawki, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Ciasto, z, truskawek, -, najsmaczniejsze, przepisy, na, ciasto, z, truskawkami
Ciasto truskawkowe z kruszonką
Składniki:
- 15 dag margaryny lub masła,
- 15 dag cukru pudru,
- 20 dag mąki,
- 3 jajka,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 dag truskawek,
- cukier puder do posypania ciasta (opcjonalnie).
Składniki na kruszonkę:
- 10 dag margaryny lub masła,
- 10 dag cukru kryształu,
- 20 dag mąki.
Sposób wykonania:
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz (na wolnym ogniu). Dodajemy po kolei: cukier i mąkę - mieszamy. Tak przygotowaną kruszonkę odstawiamy do przechłodzenia.
- Miękką margarynę lub masło ucieramy bądź miksujemy. Dodajemy cukier puder i ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta miksujemy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy łyżką i wyrównujemy - na wierzchu układamy truskawki (całe lub przekrojone na połówki) i posypujemy ostudzoną kruszonką.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 70 minut. Upieczone, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 12 łyżek cukru pudru (9 do żółtek, a 3 do białka),
- 4 łyżki śmietany,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 20 dag śmietany kremówki 30%,
- 30 dag truskawek (15 dag do przełożenia ciasta, a drugie 15 do dekoracji),
- 3 łyżki cukru pudru.
Sposób wykonania:
- Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając 3 łyżki cukru pudru. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.
- Biszkopt pieczemy przez 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie wyjmujemy z tortownicy i chłodzimy.
- Truskawki płuczemy i dokładnie odsączamy. Następnie kroimy je na połówki lub plasterki i posypujemy cukrem.
- Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.
- Schłodzony biszkopt kroimy na 2 placki i przekładamy truskawkami. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną z cukrem pudrem, a na koniec truskawkami. Ciasto chłodzimy w lodówce.
Truskawkowa stracciatella
Składniki:
- 25 dag serka mascarpone,
- 0,5 l śmietany kremówki,
- 1/2 szklanki cukru,
- szklanka cukru pudru,
- 10 dag gorzkiej czekolady,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- 75 dag truskawek,
- sok z cytryny,
- duży jogurt,
- opakowanie galaretki truskawkowej,
- całe truskawki i listki mięty do dekoracji.
Sposób wykonania:
- Dużą półokrągłą salaterkę lub dwie mniejsze smarujemy tłuszczem.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a czekoladę ścieramy na tarce o grubym oczkach.
- Truskawki wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny - mieszamy i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Wsypujemy galaretkę, wszystko miksujemy i odstawiamy do przechłodzenia.
- Serek mascarpone miksujemy z jogurtem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Następnie mieszamy z ubitą śmietaną i żelatyną. Odkładamy 2/3 kremu i mieszamy z czekoladą. Na spód salaterki wlewamy 1/3 kremu stracciatella i studzimy. Na wierzch wlewamy mus truskawkowy i czekamy, aż przestygnie. Na koniec układamy pokrojone na połówki truskawki i zalewamy białym kremem, a ten resztą kremu stracciatella. Ciasto chłodzimy przez noc w lodówce, a rano przekładamy na paterę. Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.
Ciasto truskawkowe z bezą
Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki,
- 5 dag mąki ziemniaczanej,
- 25 dag masła,
- 25 dag cukru,
- 2 jajka,
- 3 żółtka,
- 80 ml mleka,
- cukier waniliowy,
- 1/2 aromatu cytrynowego,
- 60 dag truskawek.
Składniki na bezę:
- 3 białka,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 dag mielonych orzechów.
Sposób wykonania:
- Truskawki myjemy i dokładnie odsączamy. W trzech jajkach oddzielamy białka od żółtek - naczynie z białkami odstawiamy do lodówki.
- Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i kilkoma kroplami aromatu cytrynowego. Dodajemy po kolei całe jajka, żółtka i miksujemy.
- Mąkę łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy do masy, a następnie powoli wlewamy mleko.
- Tortownicę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy na nią ciasto. Na wierzchu układamy truskawki.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu, studzimy.
- Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie mielone orzechy - mieszamy. Pianą napełniamy szprycę i dekorujemy ciasto, tworząc ozdobną kratkę. Formę ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C, aby beza lekko się zrumieniła.
Torcik truskawkowy
Składniki:
- tabliczka twardej, gorzkiej czekolady,
- 2 szklanki pokruszonych herbatników,
- 3 łyżki dżemu truskawkowego,
- szklanka kremówki,
- łyżka słodkiej śmietany,
- zagęstnik do śmietany,
- opakowanie galaretki truskawkowej,
- świeże truskawki.
Sposób wykonania:
- Spód średniej wielkości tortownicy wykładamy folią aluminiową i trzymamy w lodówce (powinien być zimny).
- W rondelku rozgrzewamy pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietany, a gdy składniki się rozpuszczą - wrzucamy pokruszone herbatniki i mieszamy. Masę rozkładamy na wychłodzonej tortownicy i rozprowadzamy tak, by spodnia warstwa była równomierna. Ponownie wstawiamy do lodówki.
- Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przechłodzenia.
- Owoce myjemy i dokładnie odsączamy, a śmietanę ubijamy na puch. Pod koniec ubijania dodajemy zagęstnik.
- Spód smarujemy dżemem, wykładamy śmietanę i wstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie, rozkładamy przygotowane owoce, zalewamy ścinającą się galaretką i znów wstawiamy do lodówki.
- Przed podaniem, torcik wysuwamy z formy na paterę i kroimy cienkim, wygrzanym we wrzątku nożem.
SMACZNEGO!!!