Dieta zgodna z grupą krwi AB
Autor: Poradopedia.pl | 3 May 2012 13:05
Tagi: dieta, grupa krwi ab, grupy krwi, Dieta, porada, pomoc, instrukcja, Dieta, zgodna, z, grupą, krwi, AB
Osoby z grupą krwi AB często cierpią na astmę i cukrzycę. Są podatne na infekcje wirusowe, choroby autoimmunologiczne oraz zaburzenia centralnego układu nerwowego, a także choroby układy krwionośnego. Posiadacze grupy AB mogą spożywać produkty przeznaczone dla grup: A i B.
Produkty, które należy spożywać:
- baranina, indyk, jagnię, królik;
- tuńczyk, aloza, dorsz, jesiotr, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, szczupak, morszczuk, ślimaki;
- kefir, jogurty, kwaśna śmietana, mleko owcze oraz sery: feta, farmer, owczy, mozzarella, ricotta, serek wiejski;
- olej z oliwek;
- kasztany, orzechy ziemne oraz włoskie, masło z orzeszków ziemnych;
- fasola czerwonej soi, fasolka: czerwona, pinto, navy oraz soczewica zielona;
- orkisz, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany;
- chleb: z brązowego ryżu, esseński, Ezechiela, z kiełków pszenicy, z mąki sojowej, 100% żytni, pieczywo chrupkie oraz wafle ryżowe;
- dziki ryż, makaron z mąki: pszennej, owsianej, ryżowej oraz żytniej, ryż biały i brązowy;
- botwina, brokuły, buraki, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta, karczochy, kiełki lucerny, oberżyna, ogórki, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki;
- ananasy, cytryna, figi, grejpfruty, wiśnie, maliny, jeżyny, śliwki, wiśnie, winogrona oraz żurawina;
- soki z: ciemnej wiśni, winogron, papai, żurawiny błotnej, marchwi oraz selera;
- curry, chrzan, czosnek, natka pietruszki;
- zioła: echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, liście truskawek, lucerna, mniszek lekarski, żeń-szeń;
- zielona herbata, kawa.
Produkty, których należy unikać:
- bekon, szynka, wieprzowina, wołowina, cielęcina, dziczyzna, gęsina, mięso z: kaczki, kuropatwy, kurczaka, przepiórek, serca;
- barakuda, bieługa, flądra, halibuty, homary, kraby, krewetki, łosoś wędzony, małże, okoń, ostrygi, ośmiornica, raki, sardele, skrzydelniki, sola, śledzie marynowane, węgorz, żaby;
- pełne mleko, maślanka, masło oraz sery: amerykański, brie, camembert, parmezan, a także lody;
- oleje: bawełniany, słonecznikowy, sezamowy, z kukurydzy;
- masło sezamowe i słonecznikowe, orzechy laskowe, mak, pestki dyni oraz słonecznika, sezam;
- fasola: aduke, azuki, czarna, garbanzo, lima, nerkowata, groch "czarne oczko";
- gryka, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane;
- bułki kukurydziane;
- makaron z karczocha, makaron soba, kasza gryczana;
- awokado, grzyby shiitake, karczochy, kukurydza, papryka, rzodkiewka, oliwki czarne;
- banany, gruszki, pomarańcze, mango, granaty, karambole, rabarbar, orzechy kokosowe;
- sok pomarańczowy;
- anyżek, esencja, migdałowa, pieprz, ocet, skrobia kukurydziana, słód jęczmienny, tapioka, żelatyna;
- zioła: aloes, chmiel, czerwona koniczyna, dziewanna, goryczka, kozieradka, lipa, senes, tasznik pospolity;
- coca-cola, napoje gazowane, czarna herbata, likiery destylowane;
- ketchup, marynaty: kwaśne, słodkie, koszerne, z koprem, sos Worcestershire.