Dieta zgodna z grupą krwi B
Autor: Poradopedia.pl | 3 May 2012 08:27
Tagi: dieta, grupa krwi, grupy krwi, krew, Dieta, porada, pomoc, instrukcja, Dieta, zgodna, z, grupą, krwi, B
Osoby z grupą krwi B cieszą się lepszym zdrowiem niż te z pozostałymi grupami. Ich najsłabszym punktem jest zwiększona podatność na infekcje wirusowe (choroby autoimmunologiczne, alergie, cukrzyca, choroby układu krążenia oraz zaburzenia centralnego układu nerwowego). Posiadacze grupy krwi B mogą jeść niemalże wszystko (z wyjątkiem kurczaków i pomidorów), dlatego zalecany jadłospis powinien być jak najbardziej zróżnicowany. Jest to jedyna grupa w pełni tolerująca przetwory mleczne.
Produkty, które należy spożywać:
- baranina, dziczyzna, jagnięcina, mięso z królika;
- aloza, dorsz, flądra, łosoś, jesiotr, kawior, makrela, szczupak, morszczuk, pstrąg, sardynki i sola;
- chude mleko, jogurty, kefir, mleko owcze, sery: feta, farmer, mozzarella, ricotta, owczy i wiejski;
- olej z oliwek;
- fasola: limejska, navy, nerkowata;
- orkisz, otręby, owsianka, proso, ryż dmuchany;
- chleb z: brązowego ryżu, esseński, Ezechiela, pieczywo chrupkie oraz wafle ryżowe;
- mąka z owsa, mąka ryżowa;
- bakłażan, botwina, brokuły, buraki, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka, słodkie ziemniaki, pietruszka;
- ananasy, banany, czarne winogrona, jeżyny, śliwki, papaja;
- soki z: ananasa, winogron, papai, żurawiny oraz kapusty;
- curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne;
- zioła: liście malin, mięta pieprzowa, owoc dzikiej róży, szałwia, żeń-szeń;
- zielona herbata.
Produkty, których należy unikać:
- bekon, wieprzowina, szynka, gęsina oraz mięso z: kurczaka, kuropatwy i przepiórek, serca;
- barakuda, bieługa, homary, ostrygi, krewetki, ośmiornica, raki, łosoś wędzony, małże, okoń, sardele, skrzydelniki, omułki, ślimaki, węgorze i żaby;
- lody oraz sery: amerykański, blue i string;
- oleje: z kukurydzy i orzeszków ziemnych, sezamowy, słonecznikowy, canola;
- masło: sezamowe (tahini), słonecznikowe, orzechowe, orzechy: nerkowca i pistacjowe, nasiona pinii, mak, pestki dyni oraz słonecznika, sezam;
- fasola: aduke, azuki, "czarne oczko", gabanzo i pinto, soczewica: amerykańska, czerwona oraz zielona;
- gryka, jęczmień, pszenica, mąka: glutenowa, pszenna, jęczmienna, żytnia, durum oraz couscous, otręby pszenne, płatki kukurydziane;
- bułki kukurydziane, chleb: z otrębów pszennych, wieloziarnisty, żytni, chrupki, a także obwarzanki;
- dziki ryż, makaron z karczocha;
- awokado, dynia, karczochy, rzodkiewka, kukurydza, oliwki, pomidory, tofu;
- granaty, karambole, opuncje, orzechy kokosowe, rabarbar;
- sok pomidorowy;
- cynamon, pieprz, esencja migdałowa, skrobia kukurydziana, słód jęczmienny, syrop kukurydziany, tapioka, żelatyna;
- zioła: aloes, chmiel, czerwona koniczyna, dziewanna, goryczka, kozieradka pospolita, lipa, korzennik lekarski, podbiał oraz tasznik pospolity;
- woda gazowana, napoje gazowane, coca-cola, likiery destylowane;
- ketchup.