Autor: Poradopedia.pl | 20 April 2012 11:18
Tagi: dieta, margaryna, masło, nabiał, tłuszcze, zdrowa żywność, Dieta, porada, pomoc, instrukcja, Masło, czy, margaryna, -, co, zdrowsze?
Masłem smarujemy pieczywo od zawsze. Margaryna do smarowania pojawiła się na naszych stołach dopiero w latach 90-tych, a obecnie istnieje wiele jej rodzajów. Co jest zdrowsze - masło czy margaryna?
Jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego, uzyskiwanym z mleka krowiego. Masło to bogactwo witamin: A, D i E. Przy jego produkcji nie stosuje się tłuszczy trans o udowodnionym działaniu rakotwórczym. Masło pozytywnie wpływa na pracę serca, pomaga w redukcji tłuszczowej masy ciała, wzmacnia układ odpornościowy, ma decydujący wpływ na zdrowie kory nadnerczy i tarczycy, a także pomaga w zapobieganiu choroby zwyrodnieniowej stawów.
Dla kogo masło?
Szczególnie zalecane jest dzieciom do lat 7, ze względu na zawartość witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju ich kości. Ponadto, masło powinny spożywać kobiet w ciąży oraz matki karmiące piersią (tłuszcze trans zawarte w margarynie mogą przedostać się do płodu, powodując jego uszkodzenia), a także wszystkie osoby dorosłe, o ile nie mają podwyższonego cholesterolu.
Masło w przeciwieństwie do margaryny, jest tolerowane nawet w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Przeciwwskazaniem do jego stosowania są choroby układu krążenia: miażdżyca i przebyty zawał serca.
Wytwarza się ją przemysłowo z olejów roślinnych zmieszanych z wodą lub mlekiem, z dodatkiem substancji polepszających smak i zapach oraz przedłużających okres trwałości (dlatego margaryna jest zawsze świeża i łatwa w smarowaniu, w przeciwieństwie do masła). Mieszanina substancji wzbogacających jest utwardzana metodą uwodornienia lub przeestryfikowania tłuszczu o niskiej - tłuszczem o wysokiej temperaturze topnienia.
Margaryna, którą smarujemy pieczywo z pewnością nie ma takich walorów smakowych jak masło, ale posiada za to mniej kalorii - nie jest tłusta i w związku z tym nie obciąża wątroby ani trzustki.
Zawarte w margarynie nienasycone kwasy tłuszczowe dobrze wpływają na nasz organizm - działają kardioprotekcyjnie i obniżają poziom złego cholesterolu. Margaryna bogata w kwasy Omega-3 i Omega-6, pomaga m.in.: w utrzymaniu prawidłowej lepkości krwi oraz w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej.
Dla kogo margaryna?
Margaryna powinna znaleźć się w diecie osób dorosłych i młodzieży. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, co jest bardzo ważne w przypadku osób starszych oraz cierpiących na choroby serca i układu krążenia.
Zarówno masło, jak i margaryna poprawia smak spożywanych przez nas produktów. Ponadto, są to dobre źródła witamin. I podobnie jak w przypadku każdego innego produktu żywieniowego, tak samo w jedzeniu masła i margaryny - zalecany jest umiar.