Autor: Poradopedia.pl | 6 February 2012 08:47
Tagi: czekolada, gorąca czekolada, gorące napoje, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, idealną, gorącą, czekoladę?
Nic tak nie poprawia nastroju w długie, zimowe wieczory jak filiżanka rozgrzewającego napoju. Poniżej znajduje się przepis na idealną gorącą czekoladę.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mleko oraz śmietanę należy wlać do rondelka i na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z palnika i dodać pokruszoną czekoladę oraz cukier. Całość dobrze wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotowy napój przelać do kubeczków.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mleko należy zagotować i zdjąć z ognia. Następnie dodać pokruszoną czekoladę i podgrzewać do jej rozpuszczenia, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać alkohol (cały czas mieszać). Zagrzać, ale nie gotować i ponownie zdjąć z ognia. Żółtko ubite razem ze śmietaną i cukrem należy dodać do gorącej czekolady, cały czas mieszając. Gotowy napój przelać do filiżanek.
Dodatkowe wskazówki:
1. Do przygotowania gorącego napoju, można wybrać gorzką (zawierającą ok. 70% kakao) lub mleczną czekoladę. Gorzka ma bardziej intensywny smak, z kolei mleczna jest słodsza i bardziej kremowa (idealna dla dzieci). Aby uzyskać idealny smak napoju, najlepiej połączyć oba gatunki czekolad: gorzką i mleczną w proporcji 2:1. Kupując czekoladę, warto zwrócić uwagę na jej skład - kakao w niej zawarte nie powinno być jedynie dodatkiem kolorystycznym.
2. Do rozpuszczenia czekolady należy użyć pełnego, tłustego mleka. Aby uzyskać bardziej kremową konsystencję i smak, można dodatkowo użyć 18% śmietanki (większa zawartość tłuszczu może zamienić napój w deser) - dodana do mleka w odpowiedniej proporcji (1 część śmietany na 5 części mleka) nada czekoladzie śmietankowy, kremowy posmak.
3. Najlepszym dodatkiem do gorącej czekolady jest cynamon.
SMACZNEGO!!!