Autor: Poradopedia.pl | 15 January 2012 17:16
Tagi: kuchnia, smażenie, wok, zdrowa kuchnia, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, smażyć, na, woku?
Technik smażenia na woku jest kilka. Kwintesencją chińskiej sztuki kulinarnej jest stir-frying, czyli smażenie na gorącym tłuszczu z ciągłym mieszaniem.
Do smażenia powinniśmy użyć niewielkiej ilości oleju o bardzo wysokiej temperaturze. Najlepszy jest: słonecznikowy, sojowy lub z orzeszków ziemnych. Nie zaleca się stosowania oliwy z oliwek.
Do smażenia na woku przydadzą się specjalne, dedykowane łopatki, które są zaprojektowane w taki sposób, aby pasowały do krzywizn naczynia. Do woka z warstwą nieprzywierającą najlepsza jest łopatka teflonowa, zaś do woka żeliwnego - drewniana.
Jeśli chcemy sprawdzić czy warzywa są prawidłowo usmażone, możemy nakłuć warzywo w najgrubszym miejscu, ostrym narzędziem np.: widelcem. Warzywo jest usmażone, jeśli zagłębiając w nie ostrze, nie czujemy oporu.
Pracując z wokiem ze stali węglowej powinniśmy uważać na kwaśne produkty, m.in.: cytryny, pomarańcze i sosy z dużą zawartością octu - mogą one uszkodzić warstwę ochronną na woku. Poza kilkoma wyjątkami, możemy smażyć właściwie wszystko.
Woka ze stali węglowej myjemy w ciepłej wodzie, najlepiej bambusową miotełką lub plastikowym druciakiem. Unikamy silnego skrobania naczynia i nie stosujemy detergentów, które mogą nieodwracalnie zniszczyć węglową patynę na woku.
Pokrywka do woka może przydać się podczas parowania, pieczenia lub wędzenia, ale może też przyspieszyć smażenie warzyw.
Tanie woki z hipermarketów szybko się zużywają i stwarzają zagrożenie przy pracy, dlatego lepiej od razu zainwestować w porządny, sprawdzony sprzęt. W sklepach znajdziemy także specjalne woki, które można używać na kuchniach elektrycznych i indukcyjnych (nie jest to możliwe w przypadku typowego woka) - naczynie takie ma specjalnie spłaszczoną podstawę.
Zabezpieczając woka ze stali węglowej na dłuższą przerwę, powinniśmy wysuszyć go ręcznikiem papierowym, następnie natrzeć olejem jadalnym, owinąć szczelnie w kilka plastikowych toreb i umieścić w suchym miejscu.
Smażenie na woku jest bardzo zdrowe. Niewielka ilość tłuszczu i wysoka temperatura sprawiają, iż produkty prawidłowo się smażą w zaledwie kilka minut, zachowując przy tym swój oryginalny aromat i konsystencję.