Autor: Poradopedia.pl | 30 December 2011 11:12
Tagi: kuchnia japońska, ryby, ryż, sushi, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, samemu, zrobić, sushi?
Sushi to japońska potrawa z liści alg morskich, ryżu, ryb i różnego rodzaju dodatków. Jest daniem doskonałym - prawdziwą ucztą nie tylko dla podniebienia, ale też dla oka.
Składniki i sposób przygotowania sushi
Głównym składnikiem sushi jest ryż (1 szklanka powinna starczyć na 3 rolki). Najpierw dokładnie płuczemy go w zimnej wodzie, do momentu aż stanie się ona przejrzysta. Następnie odsączamy i wrzucamy go do garnka; dodajemy wodę (0,5 szklanki na 1 szklankę ryżu) i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i trzymamy ryż jeszcze przez 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po upływie tego czasu, zestawiamy garnek z kuchni i odstawiamy go w ciepłe miejsce, najlepiej przykrywając dodatkowo kocem lub ręcznikiem.
W trakcie stygnięcia ryżu, możemy przygotować pozostałe składniki, tzn. rybę, ogórka (zewnętrzną warstwę ze skórką) i avokado - pokroić w cienkie paski (rybę o bokach 1,5x1,5 cm).
Następnym krokiem jest przygotowanie sosu (podana proporcja wystarczy na 0,5 kg ryżu). Łączymy ze sobą następujące składniki: 7 łyżek octu ryżowego, 1 łyżkę sosu sojowego oraz 3-4 łyżki cukru. Do ostudzonego ryżu (powinien mieć temperaturę pokojową) dodajemy przygotowany sos i całość mieszamy delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą.
Przystępujemy do najważniejszego etapu, czyli zwijania rolek. Na macie bambusowej kładziemy listek Nori, szorstką stroną do góry. 2/3 powierzchni listka pokrywamy cienką warstwą ostudzonego ryżu, po czym kładziemy kawałki ryby, a także inne dodatki. Puste krawędzie smarujemy majonezem lub odrobiną Wasabi. Chwytamy za dolną krawędź maty i zwijamy ją od dołu, lekko ściskając i formując tym samym rolkę. Wcześniej możemy postawić sobie obok miseczkę z wodą do moczenia palców - jest bardzo przydatna.
Gotową rolkę kroimy ostrym nożem na plastry o równej grubości - cieńsze lub grubsze, w zależności od naszych upodobań. Przygotowane kawałki układamy na talerzykach lub drewnianych, lakierowanych deseczkach. Do tego podajemy miseczkę z sosem sojowym, dodatkowe Wasabi i marynowany imbir, a także pałeczki (chyba że mamy zamiar konsumować palcami).
Sushi może wydawać się trudne do przygotowania, zwłaszcza jeśli robimy je pierwszy raz. W rzeczywistości jest to całkiem prosta potrawa, z którą warto eksperymentować poprzez łączenie smaków i próbowanie nowych dodatków.