Jak ugotować rosół czyli przepis na domowy rosół
Autor: Poradopedia.pl | 16 November 2011 10:54
Tagi: kuchnia, kuchnia polska, rosół, zupy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, ugotować, rosół, czyli, przepis, na, domowy, rosół
Przepisów na domowy rosół jest wiele. My przedstawiamy dwie propozycje.
Wersja I
Składniki:
- 2,5 litra wody;
- połowa młodej, tłustej kury;
- 1/2 kg szpondru wołowego;
- 4-5 marchewek;
- 2-3 korzenie pietruszki;
- mały seler;
- por;
- cebula;
- pęczek natki pietruszki;
- kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego;
- kilka ziaren pieprzu;
- liść lubczyku;
- sól, pieprz, maggi (wedle uznania).
Sposób wykonania
- Kurę i szponder dzielimy na mniejsze kawałki a następnie zalewamy zimną wodą. Przed zagotowanie, kiedy woda jeszcze nie wrze, dodajemy 2 łyżeczki soli.
- Do mięsa dodajemy umyte, obrane i pokrojone na kawałki warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera. Pora i natkę pietruszki myjemy, po czym wiążemy nitką w pęczek, aby łatwiej je później wyłowić z rosołu. Ponadto dodajemy liść lubczyku, przyprawy i cebulę w łupinie.
Wersja II
Składniki:
- 1/2 kg rostbefu bez kości;
- ćwiartka młodej, tłustej kury (pierś, szyja, żołądek i serce);
- 15 dag młodych pieczarek;
- 15 dag wątróbki z drobiu;
- porcja włoszczyzny bez kapusty;
- pęczek zielonej pietruszki;
- pieprz;
- ziele angielskie;
- liść laurowy;
- listek lubczyku.
Sposób wykonania:
- Umyte mięso wołowe zalewamy 3 litrami wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na niewielkim ogniu. W połowie gotowania, dodajemy mięso z kury a także włoszczyznę. Całość gotujemy do momentu, aż składniki będą miękkie.
- Oczyszczone pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki. Wątróbkę, po obraniu z błon, zalewamy wrzątkiem - po minucie odsączamy na sicie i kroimy w drobną kostkę.
- Gotowy rosół (ok. 2,5 litra) cedzimy; wrzącym zalewamy pieczarki i wątróbkę, wrzucamy cały pęczek pietruszki, odstawiamy pod przykryciem.
- Z kury usuwamy skórę i kości, a z rosołu - pęczek pietruszki. Czyste mięso kroimy w kostkę i dodajemy do rosołu. Jeśli trzeba całość doprawiamy do smaku.
- W obu przypadkach, rosół gotujemy przez ok. 2 - 2,5 godziny na bardzo wolnym ogniu. Podajemy z domowym makaronem.