Autor: Poradopedia.pl | 27 October 2012 18:19
Tagi: dynia, halloween, przepisy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Dania, z, dyni, na, Halloween
Halloween obchodzone jest na całym świecie 31 października. W Polsce to święto jest mniej znane. Jednakże są osoby, które według tradycji przybierają domy w charakterystyczne „dyniowe latarnie”, oraz przygotowują smaczne i oryginalne potrawy.
Jeśli nie masz pomysłów na potrawy z dyni, poniżej znajdziesz kilka przepisów
Składniki:
Przygotowanie:
Umyj dynię, pokrój w kostkę i włóż do garnka. Dodaj szklankę wcześniej przygotowanego wywaru i gotuj pod przykryciem. Następnie zmiksuj wszystko i wlej pozostałą część wywaru. Wymieszaj wszystko dokładnie z przecierem pomidorowym. Przypraw zupę cukrem i solą oraz dodaj jogurt. Na koniec posyp zupę posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
Przygotowanie:
Miąższ dyni i ziemniaki pokrój w kostkę. Pomarańcze sparz, a następnie oddziel miąższ od skórki. Staraj się robić to powoli by na miąższu zostało jak najmniej białych włókien. Skórkę zetrzyj na tarce i włóż wszystkie składniki do garnka. Zalej je bulionem i gotuj do momentu, w którym ziemniaki będą już miękkie. Dopraw wszystko solą i cukrem i wszystko dokładnie zmiksuj. Krem możesz podać z kleksem kwaśnej śmietany.
Składniki:
Przygotowanie:
Na początek nagrzej piekarnik do 175 stopni. W misce wymieszaj mąkę, sodę, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Odstaw na bok. Następnie utrzyj masło z cukrem. Dodaj dynię, jajko, i cukier wanilinowy . Ucieraj do momentu otrzymania kremowej konsystencji. Suche składniki połącz z masą. Ciasteczka nakładaj łyżką na papier do pieczenia. Możesz je lekko spłaszczyć. Piecz ciasteczka w piekarniku przez 15 do 20 minut.
Składniki:
Nagrzej piekarnik do 100 stopni. Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, drożdże, cynamon, imbir, gałkę oraz sól. W dużej misce wymieszaj jajka z cukrem a następnie wlej mleko, przecier dyniowy i olej. Potem dodaj mąkę z przyprawami i proszkiem. Mieszaj do momentu otrzymania jednolitej masy.
Na patelnię wlej olej i poczekaj aż się nagrzeje. Następnie wlewaj ¼ szklanki ciasta i smaż po dwie minuty z dwóch stron. Usmażone naleśniki, włóż do piekarnika by zapobiec wystygnięciu.
Naleśniki podawaj z żurawiną lub pokruszonymi orzechami włoskimi.
Składniki:
Przygotowanie:
Dynię i mięso pokrój w kostkę, następnie posyp je mąką z dodatkiem cząbru i odstaw na kilka minut. Mięso przysmaż na patelni i również odstaw na bok. Cebulę pokrój w kostkę, przypraw tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem, a następnie dodaj do dyni i duś na oleju około 10 minut. Podlej wszystko wywarem i dodaj mięso. Duś przez 40 minut pod przykryciem. Na końcu dopraw sokiem z cytryny. Możesz również podawać takiego kurczaka ze śmietaną.