Autor: Poradopedia.pl | 6 September 2011 12:19
Tagi: konserwanty, zdrowa żywność, zdrowie, żywność, Zdrowie, porada, pomoc, instrukcja, Jak, unikać, konserwantów?
Odpowiednia dieta i właściwe przygotowywanie posiłków ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie fizyczne jak i psychikę. Powinniśmy więc zwracać większą uwagę, na to co jemy. Niektóre produkty są wręcz nafaszerowane środkami konserwującymi, m.in.: benzoesanem sodu, glutaminianem sodu i kwasem askorbinowym. Spożywanie ich w nadmiernych ilościach grozi alergiami oraz wieloma innymi chorobami, również nowotworowymi.
Sztuczne konserwanty dodawane do żywności, w zatwierdzonych przez Unię Europejską ilościach nie stanowią zagrożenia, mimo to warto zachować umiar w ich spożywaniu.
Od E 100 do E 199 - barwniki, które poprawiają walory estetyczne żywności. Znajdziemy je np.: w parówkach i wiśniach koktajlowych. Stosowanym w przemyśle spożywczym jest m.in.: E 142 - Zieleń S (Zieleń brylantowa BS); dodaje się go do groszku konserwowego, galaretek, serników w proszku i sosu miętowego.
Od E 200 do E 299 - konserwanty, których rolą jest ochrona żywności przed rozwojem pleśni, grzybów i bakterii chorobotwórczych. Dzięki nim żywność ma dłuższy termin przydatności do spożycia. Do najpopularniejszych konserwantów należą: Benzoesan sodu (E 211) oraz Azotany i Azotyny (E 249-E 252) dodawane np.: do wędlin.
Od E 300 do E 399 - przeciwutleniacze (antyoksydanty) i regulatory kwasowości; dodaje się je do żywności głównie po to, aby nie jełczały. Najczęściej stosowanymi antyutleniaczami są: Kwas fosforowy (E 338) - nieorganiczny związek chemiczny z grupy kwasów tlenowych, dodawany do napojów gazowanych np.: Coca-coli jako regulator kwasowości, oraz Kwas askorbinowy (E 300).
Od E 400 do E 499 - emulgatory, środki żelujące, spulchniające, itp.; środki zagęszczające to jeden ze składników lodów, sosów i galaretek. Do tej grupy należą m.in.: Kwas alginowy (E 400) i Guma guar (E 412).
Od E 500 do E 599 - środki pomocnicze, np.: Węglan amonu (E 503) obecny w proszku do pieczenia, oraz Żelazocyjanek potasu (E 536) - dodatek do wina, usuwający jony żelaza które psują jego smak.
Od E 600 do E 699 - wzmacniacze smaku, często przedawkowywane w zupkach chińskich. Najbardziej znanym jest E 621 - Glutaminian sodu (organiczny związek chemiczny); stosowany jest jako dodatek do zup instant, sosów, konserw rybnych oraz przypraw - wzmacnia smak i zapach.
Od E 900 do E 999 - substancje słodzące, nabłyszczające, itp.; dodatki o różnym zastosowaniu, np.: substancje intensywnie dosładzające (200-400 razy słodsze od cukru), które można dodawać w niewielkich ilościach i dzięki temu zmniejszać kaloryczność produktów. W tej grupie substancji znajduje się m.in.: Aspartam (E 951) - organiczny związek chemiczny, stosowany masowo jako słodzik w produkcji napojów niskokalorycznych, gum do żucia i cukierków odświeżających oddech. Można go również znaleźć w konserwach rybnych i wielu wędlinach.
Od E 1000 do E 1999 - stabilizatory, konserwanty, zagęstniki; modyfikowane skrobie z kukurydzy, ziemniaków, ryżu, pszenicy i manioku. Dodane do żywności, np.: keczupu, śmietany czy sosu warzywno-mięsnego, pełnią funkcje wiążące. Szkodliwym, zwłaszcza dla niemowląt, może okazać się Acetylowany fosforan diskrobiowy o numerze E 1414. Jest on wykorzystywany głównie w produkcji jogurtów, ciast w proszku oraz owoców konserwowych; zagęszcza produkty i je stabilizuje.
Oczywiście nie możliwe jest, abyśmy całkowicie wyeliminowali z naszej codziennej diety produkty zawierające choć śladowe ilości substancji konserwujących; możemy jednak ograniczyć ich spożycie poprzez dokładne oglądanie każdego kupowanego produktu. Pamiętajmy, czasem na pozór zdrowo wyglądający chleb czy napój, może zawierać w swym składzie szeroką gamę ulepszaczy, których spożywanie może przynieść fatalne skutki.