Jak jeść, żeby nie przytyć?
Autor: Poradopedia.pl | 18 April 2011 12:03
Tagi: dieta, jedzenie, schudnąć, Dieta, porada, pomoc, instrukcja, Jak, jeść,, żeby, nie, przytyć?
Utrzymanie prawidłowej wagi ciała jest dość trudne, zwłaszcza gdy lubimy podjadać między głównymi posiłkami lub prowadzimy nieregularny tryb życia. Jak więc postępować, żeby jeść i jednocześnie nie tyć?
Regularność to podstawa
- Po przebudzeniu jemy śniadanie - To najważniejszy posiłek dnia, który pobudza nasz organizm do pracy.
- Godzinę (nie wcześniej!) po pożywnym śniadaniu możemy napić się kawy. Kawa wypita na czczo zaburza wydzielanie insuliny i sprawia, że we krwi wzrasta poziom glukozy.
- Między kawą a obiadem możemy pozwolić sobie na małe przekąski (najwyżej dwie w mnie więcej 2-godzinnych odstępach). Gdy więc dopadnie nas głód sięgamy po owoc, jogurt naturalny lub warzywo.
- Obiad jemy pomiędzy godziną 13 a 15 - aktywnie działanie enzymów w tym czasie wspomaga trawienie białek.
- Trzecią lekką przekąskę możemy sobie zafundować dopiero ok. godziny 18 (najlepiej w postaci słodkich owoców). Wzrasta wówczas poziom insuliny i jeśli nie zaspokoimy uczucia głodu czymś słodkim, możemy szybko stracić dobry nastrój.
- Przed snem (najlepiej ok. 2 godz.) pijemy kubek gorącego kakao lub mleka. Jeśli w ciągu dnia nie jedliśmy jogurtu czy lekkiej sałatki, możemy je zjeść na kolację.
- Czując głód po obiedzie czy kolacji, nie podjadamy a zwłaszcza słodyczy. Jeśli czujemy niedosyt sięgamy po owoc, warzywo, jogurt naturalny lub pełnoziarniste pieczywo.
Co jeść, żeby nie przytyć?
- Ciemne pieczywo, dziki ryż i makarony gotowane na półtwardo (tzw. dobre węglowodany).
- Chude mięsa (np.: cielęcina, wołowina, polędwica oraz drób) i wędliny (np.: schab, szynka drobiowa i wołowa).
- Ryby (m.in.: tuńczyk, makrela, szczupak, sandacz i mintaj).
- Olej z oliwek, winogron, lnu i słonecznikowy.
- Nabiał bogaty w białko: twaróg, białko jajka, chude sery, jogurty naturalne, maślanka, kefir.
- Warzywa zawierające dużo witamin, pektyn i składników mineralnych. Szczególnie pomidor, ogórek, cebula, papryka, sałata lodowa, rzodkiewka oraz surowa kapusta i marchewka a fasola, groch, soja i soczewica w nieco mniejszych ilościach.
- Świeże owoce. Najlepszym źródłem witamin i substancji odżywczych są jabłka, które usuwają toksyny z organizmu.
- Suszone owoce a zwłaszcza śliwki bogate w błonnik, ułatwiające spalanie tłuszczu. Trzy zjedzone dziennie pozwolą pozbyć się zaparć. Innym równie cennym owocem suszonym jest figa oprócz błonnika zawiera wapń, potas i witaminy z grupy B, dobrze wpływające na układ nerwowy. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny jeść dużo rodzynek suszonych, gdyż owoce te obniżają poziom cholesterolu i chronią przed zawałem serca.
- Czekoladę, bo węglowodany i magnez w niej zawarte usprawniają pracę mózgu. Czekoladowy, zbożowy batonik doda energii osobom aktywnym.
- Niskokaloryczne produkty ryżowe (np.: wafle) bogate w błonnik, który sprzyja odchudzaniu; szczególnie zalecane osobom będącym na diecie bezglutenowej. Idealne jako przekąska lub zastępstwo pieczywa.
A czego nie jeść?
Ograniczamy:
- Winogrona, banany, czereśnie oraz awokado,
- Białe pieczywo i ziemniaki,
- Smalec, boczek, golonkę, parówki, mięso z kaczki i gęsinę,
- Sery typu feta, serki topione, majonez i śmietanę,
- Słodzone i gazowane napoje, kompoty oraz alkohole,
- Fast foody i chipsy,
- Orzechy,
- Cukier (również dżem i miód).