Autor: Poradopedia.pl | 12 March 2011 09:50
Tagi: kuchnia, owoce, przechowywanie, warzywa, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, rozmrażać, owoce, i, warzywa, aby, nie, straciły, wartości, odżywczych
Warzywa i owoce w postaci mrożonek posiadają wiele zalet. Możemy szybko i zdrowo przygotować posiłek lub deser. Jednak by zachowały one jak najwięcej witamin i wartości odżywczych powinniśmy wiedzieć jak postępować w procesie rozmrażania.
Warzywa i owoce przeznaczone do gotowania należy po wyjęciu z zamrażalnika włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli lub cukru. Dzięki temu zachowają swój kolor i nie stracą cennych witamin. Gotujemy je pod przykryciem na małym ogniu. Podajemy bezpośrednio po ugotowaniu. Nie podgrzewamy kolejny raz.
Owoce, które chcemy spożyć surowe należy wysypać z torebki do pojemnika. Najlepiej posypać je cukrem lub śmietaną i pozostawić w lodówce do rozmrożenia. Proces ten nie dopuszcza do utraty witaminy C.
Z warzywami jest podobnie. Rozmrażanie powinno odbywać się w lodówce. Po przesypaniu do pojemnika pozostawiamy je do czasu rozmrożenia w jej dolnej części.
Miękkie owoce takie jak truskawki, które chcesz zjeść od razu po rozmrożeniu przesyp do naczynia, zasyp cukrem i pozostaw w lodówce. Dzięki temu zostaną odizolowane od powietrza, i nie będą rozwijać się w nich drobnoustroje. Przechowuj w lodówce.
Jeśli chcemy dodać owoce do deserów jak na przykład do galaretki nie musimy ich rozmrażać. Po wyciągnięciu układamy je na dnie salaterki i zalewamy bezpośrednio galaretką. Owoce odmrożą się i woda połączy się z żelatyną tworząc świeży i dobry deser.
Rozmrażanie warzyw i owoców powinno odbywać się bezpośrednio przed ich spożyciem.
Rozmrożonych warzyw i owoców nie zamrażamy ponownie! Tyczy się to również mrożonek kupionych w sklepach. Jeśli chcemy dalej przechowywać je w zamrażalniku nie możemy dopuścić do ich rozmrożenia w czasie drogi do domu.