Jak zrobić śledzie w oleju?
Autor: Iza_B | 9 December 2010 15:51
Tagi: kuchnia polska, przekąski, śledzie, śledzie w oleju, święta, święta bożego narodzenia, wigilia, zimne przekąski, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, śledzie, w, oleju?
Wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez dań i sałatek ze śledzi. Najpopularniejszym i jednym z najbardziej lubianych przystawek nie tylko na świątecznym stole jest śledź w oleju. Jest wiele przepisów na wykonanie tej, wydawałoby się bardzo prostej potrawy. Poniżej została przedstawiona jedna
z propozycji wykonania i podania.
Oto jakie składniki będą nam potrzebne:
- 1/2 kg solonych płatów śledziowych
- 2 cebule
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/3 litra oliwy lub oleju
- cytryna
Przygotowanie:
- W zależności od naszego smakowego upodobania, śledzie płuczemy w zimnej wodzie lub moczymy tak długo jak potrzebujemy. Śledzie mogą być odsalane w wodzie albo mleku, które dodatkowo łagodzi ich smak. Wymoczone płaty odsączamy na sicie.
- Cebulę kroimy w cienkie krążki a cytrynę w plastry.
- Dno naczynia wypełniamy warstwą cebuli, dodajemy również ziarna ziela angielskiego i listek laurowy.
- Następnie układamy kilka plasterków cytryny i zalewamy olejem do poziomu przypraw.
- Śledzie kroimy na równe kawałki i zaczynamy układać warstwami na przemian z cebulą, cytryną i przyprawami. Postępujemy tak do momentu aż wykorzystamy wszystkie składniki, pamiętając że cebula stanowi ostatnią warstwę w naczyniu.
- Zalewamy śledzie olejem po ostatnią warstwę składników.
- Naczynie wstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.
- Około godziny przed planowanym podaniem, wyjmujemy śledzie z lodówki i układamy na półmisku.
- Do dekoracji wykorzystujemy tą samą cebulkę, z którą przechowywały się śledziki. Śledzie są gotowe do podania na stół
SMACZNEGO!