Jak zrobić karpia w galarecie?
Autor: Iza_B | 9 December 2010 10:02
Tagi: karp, karp w galarecie, kuchnia polska, ryba, ryby, święta, święta bożego narodzenia, wigilia, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, karpia, w, galarecie?
Jest źródłem białka, zdrowszy od mięsa i dietetyczny – karp. Zwłaszcza ten z dodatkiem galaretki, nie tylko prezentuje się wyśmienicie ale też zbawiennie wpływa na nasze kości i stawy.
Oto jedna z propozycji podania karpia w galarecie.
POTRZEBNE BĘDĄ:
- ok. 1,5 kg świeżego karpia
- włoszczyzna bez kapusty
- cebula
- ząbek czosnku
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól
- 2 łyżeczki mielonej żelatyny
- 3 przepiórcze jajka ugotowane na twardo
- cytryna pokrojona w plastry
- marchew gotowana w wywarze i pokrojona w plastry
- kiszony ogórek pokrojony w plasterki
- zielenina
PRZYGOTOWANIE POTRAWY:
- Karpia dokładnie myjemy i filetujemy na 6 porcji.
- Rybi łeb, część grzbietowa i brzuszna oraz płetwy wykorzystamy do ugotowania wywaru.
- Dodajemy do nich włoszczyznę, cebulę i przyprawy, całość gotujemy w odkrytym naczyniu przez ok. 15 minut na lekkim ogniu.
- Następnie wywar odcedzamy przez gęste sito i wkładamy porcje karpia. Gotujemy przez ok. 12 minut cały czas pilnując, by ryba nam się nie rozgotowała. Jeśli jest odpowiednio miękka, pozostawiamy ją do wychłodzenia w wywarze.
- Później wykładamy rybę na deskę i oczyszczamy, pozbywając się nawet najdelikatniejszych ości.
- Układamy filety na półmisku i dekorujemy jajeczkami przepiórczymi, plasterkami cytryny, marchewki i kiszonego ogórka.
- Wywar z karpia podgrzewamy do wrzenia, odmierzamy 5 szklanek i rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę.
- Gdy przestygnie, zalewamy galaretą porcje ryby (nawet 2-3 razy), a następnie odstawiamy do wystudzenia w chłodne miejsce.
Potrawa jest gotowa do podania. SMACZNEGO!