Autor: Poradopedia.pl | 7 December 2012 20:27
Tagi: drewno, kominek, ogrzewanie, Dom i ogród, porada, pomoc, instrukcja, Jakie, drewno, do, kominka?
Dobór drewna kominkowego wpływa zasadniczo na trzy kwestie:
Unikajmy palenia w kominku drewnem drzew iglastych - zawarta w nich żywica prowadzi do szybkiego zanieczyszczenia kominka i przewodu kominowego, co w krótkim czasie narobi nam problemów, a wręcz uniemożliwi korzystanie z kominka. Drewno drzew iglastych pali się bardzo szybko i ma stosunkowo wysoką kaloryczność, ale ze względu na zanieczyszczenia wskazane jest używanie go tylko jako podpałki lub ewentualnie po zmieszaniu z drewnem drzew liściastych.
W kominkach przeznaczonych do palenia drewnem nie należy także palić węglem, miałem drzewnym ani sklejką - podobnie prowadzą one do powstania dużych zanieczyszczeń. Nie powinniśmy palić drewnem impregnowanym/lakierowanym czy też potraktowanym jakimikolwiek środkami chemicznymi (np. drewno z drzew opryskiwanych środkami grzybobójczymi).
Drewno, którym palimy w kominku nie powinno być wilgotne - zalecany poziom wilgotności to nie więcej niż 15-20%. Aby to zapewnić, drewno powinno być składowane w odpowiednich warunkach przez okres nie krótszy niż 15 miesięcy.
Jak należy przechowywać drewno? W miejscu zadaszonym i pozbawionym wilgoci, a także zapewniającym odpowiedni obieg powietrza. W tym celu warto zbudować lub kupić drewutnię. Dobrze jest zwrócić uwagę na to, aby nie przylegała ona do ściany naszego domu (mogą nasiąknąć wilgocią od drewna) oraz żeby znalazła się w przewiewnym i nasłonecznionym miejscu.
Palenie mokrym drewnem przede wszystkim powoduje sporo dymu (zanieczyszczając kominek i przewód kominowy), o wiele trudniej się rozpala i wytwarza znacznie mniej ciepła.
Najlepiej nadaje się drewno drzew liściastych. Różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami drewna sprowadzają się do kaloryczności (ilości wytwarzanego ciepła), łatwości rozpalenia, szybkości i sposobu spalania.
Najwięcej ciepła daje grab, dąb, jesion i klon. Dużą kaloryczność posiadają także brzoza, wiąz i buk. Najmniej ciepła dają topola, lipa, osika, olcha i wierzba.
Długi czas spalania charakteryzuje drewno grabu, jesionu, robinii, jabłonii i innych drzew owocowych.
Miły zapach podczas spalania osiągniemy paląc drewnem drzew owocowych.
Najłatwiej rozpalić ogień za pomocą drewna topoli lub brzozy.
Brzoza podczas spalania wydziela stosunkowo dużo dymu i sadzy - w trosce o funkcjonowanie kominka warto palić nim stosunkowo rzadko i używać go głównie jako rozpałki.