Autor: jakbiegacpl | 18 February 2010 21:12
Tagi: bosch, kuchenki, kuchnia indukcyjna, mastercook, płyta ceramiczna, płyta indukcyjna, whirlpool, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, oszczędzić, na, gotowaniu, jedząc, tyle, samo?
Ale jak działa to cudowne urządzenie?
Pomiędzy powierzchnią płyty a umieszczonym na niej naczyniem wytwarza się pole magnetyczne. To z kolei wytwarza prądy wirowe w naczyniu, które w efekcie ulega nagrzaniu. Szklana płyta nie nagrzewa się, ponieważ indukcja oddziałuje tylko na metal ferromagnetyczny, czyli taki, do którego przywiera magnes (test z magnesem to dobry sposób na sprawdzenie, czy dany garnek nadaje się do kuchni indukcyjnej). Pole indukcyjne dodatkowo wytwarza ciepło (tym samym zużywa energię) tylko jeśli jest w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem, do którego wielkości się dostosowuje. Jeśli na włączonej płycie indukcyjnej rozlejemy cokolwiek- nic się nie stanie. Płyta jest praktycznie zimna.
Płyta indukcyjna ma niesamowicie wysoką wydajność. Oto porównanie z innymi kuchenkami:
- płyta indukcyjna – 90%
- płyta ceramiczna – 60%
- płyta gazowa – 45%
Indukcyjne płyty grzewcze są coraz tańsze i weszliśmy w okres, kiedy ich kupno stało naprawdę opłacalne. Choć ich ceny zaczynają się w granicach 2500 złotych, to koszt w porównaniu z płytą ceramiczną czy gazową zwróci się bardzo szybko.
Do płyt indukcyjnych należy używać specjalnych naczyń (z metali ferromagnetycznych, czyli takich, które przyciągają magnes). Nie można stosować naczyń z aluminium, ze szkła czy stali szlachetnej. Teoretycznie do gotowania na płycie indukcyjnej dozwolone jest używanie naczyń emaliowanych, ale tylko takich, których wkład wykonany jest z metalu ferromagnetycznego.
Patrząc na spadające ceny kuchni indukcyjnych, możemy stwierdzić, że do nich należy przyszłość. Ekologicznie i smacznie.
źródło: serwis o płytach indukcyjnych