Autor: pitt5 | 6 June 2006 17:09
Tagi: danie główne, danie mięsne, enchilladas, kuchnia meksykańska, naleśniki po meksykańsku, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Enchilladas,, czyli, jak, zrobić, naleśniki, po, meksykańsku.
Składniki na 2-3 porcje:
- 6 naleśników
- ok. 40g mielonej wołowiny
- 1,5 pomidora
- średniej wielkości czerwona papryka
- 150 g kukurydzy z puszki
- średniej wielkości cebula
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta chilli, 1/4 łyżeczki kminku
Do polania naleśników:
- gotowy sos chilli
- gęsta śmietana
Przygotowanie:
1. Podsmażyć na patelni mięso przyprawione solą i pieprzem.
2. Następnie usmażone już mięso przełożyć do naczynia, a w jego miejsce wrzucić drobniutko pokrojoną cebulkę i podsmażyć na złoto. Pokrojonego w kostkę pomidora, paprykę, kukurydzę oraz mięso wrzucić do cebuli. Dusić pod przykryciem do czasu aż papryka zmięknie. Doprawić przyprawami.
3. Farsz nakładać na wcześnie podgrzane naleśniki
4. Na każdy z naleśników nałożyć keks śmietany oraz sosu chilli.