Poradopedia.pl

Jak ugotować jajko na twardo?

Autor: Poradopedia.pl | 12 April 2020 07:51

Tagi: gotowanie, jajka, jajko, jajko na twardo, jedzenie, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, ugotować, jajko, na, twardo?

Jajko na twardo

Przed gotowaniem jajek ważne jest, aby nie wrzucać jajek prosto z lodówki do wrzącej wody - w ten sposób jajko zawsze pęknie!

Aby ugotować jajka na twardo:

  1. Wykładamy jajko z lodówki i ogrzewamy w naczyniu z ciepłą wodą.
  2. Gotujemy wodę i do wrzątku za pomoca łyżki kolejno wkładamy jajka.
  3. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
  4. Po ugotowaniu możesz zalać jajka zimną wodą - w ten sposób szybciej ostygną i łatwiej będzie je obrać ze skorupki.
  5. Wyjmujemy z wody i po ostygnięciu obieramy ze skorupki.

To nie jedyny sposób na ugotowanie jajka. Spróbuj też jajka na miękko i zobacz jak ugotować jajka na pótwardo.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-ugotowac-jajko-na-twardo,1004.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone