Zamocz cebulę w wodzie lub jeszcze lepiej w słonej wodzie.
rbrys | 2012-09-14
Ocena: Głosy: 1
Witam słyszałam ze gume zuc w czasie krojenia;p mi pomaga:P
titus1303 | 2012-12-14
Ocena: Głosy: 0
Posmaruj deskę, na której będziesz kroił cebulę octem. Neutralizuje to działanie enzymu zawartego w cebuli.
rbrys | 2012-09-14
Ocena: Głosy: 0
Krojenie cebuli zanurzonej w wodzie uniemożliwia wydostanie się szczypiących oczy enzymów - krojenie bez łez gwarantowane.
rbrys | 2012-09-14
Ocena: Głosy: 0
Gogle, okulary pływackie, okulary czy nawet szkła kontaktowe ograniczają dostęp enzymów z cebuli do naszych oczu, dzięki czemu można uniknąć a przynajmniej zminimalizować łzawienie.
rbrys | 2012-09-14
Ocena: Głosy: 0
Jedna z najbardziej skutecznych metod, to włożenie cebuli do lodówki na 10-15 minut przed krojeniem.
rbrys | 2012-09-14
Ocena: Głosy: 0
Używaj ostrego noża. Enzymy, które wywołują łzy, wydobywają się z cebuli w wyniku zgniecenia i pękania. Ostry nóż przecina, a nie zgniata komórki cebuli, dzięki czemu wydobywa się mniej szczypiących oczy enzymów.
rbrys | 2012-09-14
Ocena: Głosy: 0